ЕкоКон – Сва лица климатских промена

У среду, 25. новембра 2020. године, одржана је конференција ЕкоКон – сва лица климатских промена у просторијама Press центра Удружења новинара Србије. ЕкоКон су организовала удружења Екогенеза и Дете – заштитник планете, уз подршку  Министарство заштите животне средине Републике Србије.

Конференција је, у складу са епидемиолошком ситуацијом, одржана без присуства публике, а пренос је било могуће пратити преко Zoom платформе и Фејсбук странице удружења Екогенеза.

Конференцију је отворио Сретен Филиповић из удружења Екогенеза, након чега је професор Владимир Ђурђевић са Физичког факултета Универзитета у Београду одржао уводно предавање о климатским променама, разјашњавајући обим и значај теме публици која је пратила догађај.

ЕкоКон су обележиле и две панел дискусије. На дискусији Три лица климатских промена, коју је модерирала Бојана Живковић као представник удружења Дете – заштитник планете, посматране су климатске промене из различитих стручних углова.

Професор др Александар Јововић са Машинског факултета Универзитета у Београду говорио је о емисијама угљен-диоксида, осврнувши се на утицај различитих сектора српске привреде на емисије, након чега је било речи и о енергетској ефикасности као средству у борби против климатских промена.

Дарко Стојиловић, психолог, објаснио је у чему је проблем са перцепцијом климатских промена у друштву и начину на који се комуницира, говорећи и о еко-анксиозности као последици сазнања да се живот на планети драстично мења.

Томица Мишљеновић са Биолошког факултета Универзитета у Београду поделио је са публиком причу о значају планирања садње биљака у градовима, као и о адаптацијама градова на климатске промене у ширем смислу.

Друга панел дискусија била је посвећена Учешћу цивилног сектора у прилагођавању на климатске промене. Модератор панела била је Драгослава Стаменовић из удружења Екогенеза. У овој дискусији су учествовали представници цивилног сектора који се баве едукацијом у области климатских промена, али и другим акцијама које помажу грађанима да постану део процеса адаптације на новонасталу климатску ситуацију у којој се планета налази.

Тијана Лежаић из Центра за развој неформалног образовања грађана говорила је о природи пројеката организација цивилног друштва када је у питању проблем промена климе, али и о начинима на које грађани могу учествовати у разговору и акцијама које за циљ имају адаптацију на последице климатских промена.

У дискусији је учествовао и Немања Миловић, оснивач портала Клима101, који је причао о томе колико је захтевно доћи до реалних података када се говори о климатским променама, али и о томе колико се током претходних година променила свест о овој теми едукацијом кроз медије, међу којима је и портал Клима101.

Душка Димовић је говорила испред Светске организације за природу (WWF) о доприносу организација цивилног друштва када је у питању едукација о климатским променама и вољи становништва да се у те пројекте укључи и на тај начин допринесе широј информисаности о теми која из дана у дан постаје све релевантнија.

Поред предавања и дискусија, ЕкоКон конференција је била и прилика да се прогласе победници четири ЕкоКон конкурса, али и да се ауторима стручних студентских радова омогући да своје знање о климатским променама поделе са публиком. Своје радове су на ЕкоКон-у представиле Милијана Марић са Шумарског факултета Универзитета у Београду и Драгана Николић са Географског факултета Универзитета у Београду.

Сви радови пристигли на ЕкоКон конкурсе доступни су у дигиталним зборницима који се могу пронаћи на веб-страници конференције.

EkoKon

Најдражи наши,

Са великим задовољством желимо да вас обавестимо да је стручна комисија дуго и напорно радила на прегледању приспелих радова конкурса расписаних у оквиру конференције „ЕкоКон – Сва лица климатских промена“ и донела одлуку о најбољим међу њима.

Пре него што објавимо најбоље радове, желимо да искористимо прилику да изразимо наше неизмерно поштовање и захвалност према свим учесницима конкурса у оквиру ЕкоКона. Сви приспели радови били су одлични и наша стручна комисија није имала нимало лак задатак да се определи о победницима конкурса.

Веома смо срећни што сте нам показали да се о климатским променама итекако размишља у нашој земљи, без обзира на старосну доб, степен образовања и сферу интересовања. Захваљујући вама, уверили смо се да су климатске промене проблем свих нас и да се само заједничким деловањем можемо прилагодити и суочити са њима.

Такође, желимо да се захвалимо и спонзорима чије су великодушне донације омогућиле да обезбедимо велики број вредних награда за радове које је стручна комисија оценила као најбоље. У име ЕкоКон екипе, најлепше вам хвала!

У наставку налази се списак победничких радова овогодишње конференције „ЕкоКон – Сва лица климатских промена“.
Академски конкурс (председник комисије: др Драган Станојевић, доцент)

 1. место освојила је Милијана Марић, Шумарски факултет Универзитета у Београду, за рад под називом “Утицај климатских промена на отицање у сливу реке Скрапеж”
 2. место освојио је Димитрије Петровић, Правни факултет Универзитета у Београду, за рад под називом “Право климатских промена – постојећи правни оквир и Европски зелени договор”
 3. место освојила је Драгана Николић, Географски факултет Универзитета у Београду, за рад “Телеконекције (ENSO и NAO) у светлу климатских промена и њихов утицај на светску привреду”

Литерарни конкурс – Климатске промене и ја (председник комисије: др Ђорђе Сибиновић, писац)

 1. место освојила је Јована Тодоровић, Гимназија Младеновац
 2. место освојио је Милан Вукашиновић, Тринаеста београдска гимназија
 3. место освојио је Драгутин Мркић, Средња школа за информационе технологије

Фото-конкурс – Климатске промене кроз мој објектив (председница комисије: Ивана Маринковић , фотограф)
У категорији основна школа:

 1. место освојио је Филип Филиповић, ОШ „Коста Абрашевић“, Београд, за рад под називом „Бујица на Голији“
 2. место освојила је Кристина Петровић, ОШ „Слободан Пенезић Крцун“, Јунковац, за рад под називом „Чекајући јесен“
 3. место освојио је Огњен Бокић, ОШ „Бранко Ћопић“, Београд, за рад под називом „Бреза“

У категорији средња школа:

 1. место освојила је Јелена Марковић, Прва београдска гимназија, за рад под називом „Небо“
 2. место освојио је Иван Фершиши, Прва београдска гимназија, за рад под називом „Постапокалипса“
 3. место освојила је Ленка Стојанов, Прва београдска гимназија, за рад под називом „Вече“

У категорији одрасли:

 1. место освојио је Горан Бендеља, за рад под називом „Еко“
 2. место освојила је Ивана Милошевић, за рад под називом „Тата спалио Ђенку“
 3. место освојила је Мина Ђурковић, за рад под називом “Климатске промене крај реке Саве 1”

Ликовни конкурс – Климатске промене у боји (председник комисије: Филип Миразовић, сликар)

У категорији предшколски узраст:

 1. место освојила је Катарина Баиновић, ПУ „Полетарац“, Жагубица – Осаница
 2. место освојила је Сара Беговић, ПУ „Стоногица“, Сремска Митровиц
 3. место освојио је Деспот Достанић, ПУ „Стоногица“, Сремска Митровица

У категорији основна школа:

 1. место освојила је Анђела Ђурић, за рад под називом „Сати откуцавају”
 2. место освојио је Алекса Марковић, ОШ „Црњански“, Јагодина за рад под називом „Планета у пламену”
 3. место освојио је Богдан Ковачев, ОШ „Мирослав Мика Антић“, Нови Сад за рад под називом “Климатске промене”
 4. место освојила је Софија Стаменковић, ОШ „Црњански“, Јагодина

У категорији средња школа:

 1. место освојила је Миња Вићентић, за рад под називом „Спасимо корале”
 2. место освојила је Петра Жагар
 3. место освојио је Филип Телетин, Школа Техноарт

У категорији одрасли:

 1. место освојила је Хела Јовичић
 2. место освојила је Сања Станишић

Специјалну награду заслужила је и група младих корисника Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Свилајнац“ из Свилајнца за ликовни рад под називом „Сунце сија у више боја, погодите којој служи која“.

Честитамо победницима и још једном се захваљујемо свим учесницима на овогодишњем ЕкоКону!

Сви аутори награђених радова биће накнадно информисани путем имејла о наградама које су освојили и начину на који могу да их преузму.

Сви победнички радови објављени су у електронској форми на насловној страни сајта ЕкоКон. Остали радови који испуњавају пропозиције конкурса ће бити изложени у зборнику који ће бити објављен на дан одржавања конференције 25.11.2020. године.

Замолили бисмо вас да попуните кратку анкету коју смо припремили за учеснике. Ваши одговори и сугестије ће нам значити како бисмо унапредили ЕкоКон у годинама које долазе.

За крај, позивамо вас да 25.11. испратите онлајн конференцију на којој ће стручна лица и представници организација цивилног друштва кроз две панел дискусије представити виђење климатских промена из својих углова.

Здраву животну средину и стабилну климу жели вам ваша ЕкоКон екипа!

 

ЕкоКон организују:

Logotipi 1

Уз финансијску подршку:

Министарство нови лого

ЕкоКон су подржали:

Logotipi 3

Победничке радове можете видети кликом на иконице испод

Akademski konkurs
Literalni konkurs
Foto konkurs
Likovni konkurs

Све радове пристигле на ЕкоКон конкурсе можете видети у Зборницима: